dijous, 19 d’agost del 2010

Bukowski

Bukowski és el gran deshumanitzat de la literatura, considerat, per la gran wikipèdia, un dels grans escriptors americans i símbol del "realisme brut" i la literatura independent.
També és un cubata del pub Capicul de Xàtiva, que porta el que el mateix escriptor solia beure (vodka-7up), encara que aquest es bevia fins a l´aigua dels florers..
La seua literatura i la forma d´escriure enganxa fins al punt que no pots parar de llegir una novel.la darrere d´una altra.  Molts il.lustrats consideren que és un tipus de literatura per adolescents, per això quan et converteixes en un cultureta has de llençar tots el material que tinges a la paperera; jo afortunadament no sóc un cultureta.
El seu llibre "Mujeres" potser siga l´obra més reconeguda i de segur que és la que més m´ha agradat. Mostra una visió certament masclista envers les dones, però també reflecteix molt bé el món bulowskià, que en tants llibres de poemes o novel.les, generalment autobiogràfics, ha retractat.
Bukowski és un referent dels deshumanitzats: un paio sense estudis, amb unes marques a la cara que el converteixen en un apestat, borratxo fins a llímits insospitats, gos (més que un pont) i amb un sentit del sacrifici poc desenvolupat; és a dir: el model de deshumanitzat per excel.lència.
Però mira per a on, també és un referent per als ni-nis forçats de hui dia, entre els que m´hi conte: fart de tot, un dia decideix deixar l´avorrit treball com a carter per fer-se escriptor, i escriu més de 50 llibres,  relats curts, poesia, etc, que són una mina d´or de la literatura mundial. A la seua novel.la " Cartero" relata aquest fet de forma genial.
Hank Chinaski, el seu alter ego és el prototipus de personatge vividor, borratxo, malfaener que quan més borratxo va, millor escriu, que folla tot el que pot, que beu tot el que pot i més i que viu al límit econòmic i de salut.
Memorable el capítol en què conta com esperant , més de 20 hores, a ser atés a un hospital públic americà (és a dir, la nada) perquè li havien rebentat els intestins, i sense parar de beure, se li van soldar els budellets i va seguir com si res.
Bukowski va morir a l´any 94,  just després d´un altre gran deshumanitzat del que en parlarem més endavant, Kurt Cobain.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Ja t'has cansat?